TURVALLISUUS PARTIOSSA
Turva-aikuinen
Lippukunnassamme toimii Turva-aikuinen. Turva-aikuinen on lippukunnan nimeämä, vähintään 18-vuotias henkilö, joka tuntee turvallisesti yhdessä -ohjeistuksen, osaa auttaa lippukuntansa muita johtajia ohjeistukseen liittyvissä asioissa ja huolehtii, että kaikki johtajat ovat käyneet Turvallisesti yhdessä -koulutuksen.
Lippukunnan jäsenet sekä ryhmien johtajat voivat kääntyä turva-aikuisen puoleen, jos hän itse tai joku muu partiolainen kokee kiusaamista, häirintää tai kaltoinkohtelua partiossa tai partion ulkopuolella. Turva-aikuinen huolehtii, että lippukunnassa toimitaan niin, että meillä kaikilla olisi turvallista ja mukavaa partiossa. Turva-aikuinen auttaa tarvittaessa ryhmänjohtajia ratkomaan ryhmän hankalia tilanteita.
Ei kiusaamiselle
Partio on kaikille jäsenilleen turvallinen harrastuspaikka ja epäasialliseen käytökseen puututaan heti. Lippukunnassamme on käytössä kolmen tason kiusaamiseen puuttumisen suunnitelma. Voit lukea johtajille tarkoitetut ohjeet täältä.
Turvallisesti yhdessä-koulutus
Turvallisesti yhdessä -koulutus on pakollinen koulutus kaikille täysi-ikäisille partiolaisille ja ryhmänjohtajille iästä riippumatta. Koulutuksen tarkoituksena on vahvistaa lasten ja nuorten kasvuympäristön turvallisuutta partiossa. Voit lukea lisää täältä: partio.fi/turvallisesti-yhdessa
Partiovakuutus
Suomen Partiolaisten jäsenillä, eli kaikilla jäsenmaksunsa maksaneilla partiolaisilla, on toiminnan vastuu-, tapaturma- , matkustaja-, matkatavara- ja matkavastuuvakuutus LähiTapiolassa. Vahingon sattuessa korvausta haetaan ensisijaisesti vakuutetun omasta, mahdollisesta henkilökohtaisesta vakuutuksesta.
Lisätietoa partiovakuutuksesta
Kännykät leireillä
Partiolaiset voivat ottaa retkillemme kännykän mukaan omalla vastuulla. Käytäntönä on ollut, että johtajat keräävät sudenpentujen ja seikkailijoiden puhelimet “kännykkäparkkiin”, josta voi sovittuna ajankohtana käydä tarkistamassa saapuneet viestit ja puhelut. Nimikoi/merkkaa puhelimesi niin, että tunnistat sen muiden puhelinten joukosta!
Jos vanhemmille tulee kiireellistä asiaa leirille, toivomme yhteydenottoa leirin johtajaan lippukunnan numeroon (040-6861986) tai muuhun leirikirjeessä mainittuun numeroon.
Puukot leireillä
Samoin kuin kännyköillä, on käytössämme “puukkoparkki”, josta jokainen noutaa oman puukkonsa, kun sitä ohjelmassa tarvitaan. Näin huolehdimme jokaisen turvallisuudesta, sekä puukkojen tallessa pysymisen. Nimikoithan myös puukkosi hyvin!
Vinkki, millainen puukko on hyvä: Terävä puukko on turvallisempi kuin tylsä, siksi sitä on hyvä huoltaa aika ajoin. Turvallisessa puukossa on myös sormisuoja. Linkkuveitsi ei ole puukko! Se ei myöskään ole turvallinen veistelyväline lapsen käsissä. Luontoon.fi sivustolta löytyy paljon tietoa retkeilystä ja muun muassa se mitä on hyvä muistaa puukon käsittelyssä.